onsdag 18 april 2012

Trädgårdstips till Lina och andra intresserade

Detta tips är till Lina: Rådjur och blommor

Men på länken längst ner i detta inlägg finns fler bra trädgårdstips bl.a. om kompost, mördarsniglar, myror och lite återvinningstips.

Rådjursbock i villaträdgårdRådjur har en förmåga att äta upp vårens fina tulpanknoppar, sommarens rosknoppar med mera. En positiv bieffekt av att mota bort rådjur från trädgården är att det också minskar risken av fästingangrepp.
Några tips för att försöka stoppa rådjurens framfart:
  • Fårull, rådjuren skyr det som pesten. Häng upp det i fruktträd och buskar.
  • Blodmjölsblandning. Blanda 1/2 kg blodmjöl och 2 dl ammoniak i 5 l vatten i en hink med lock. Klipp till tvättsvampar i små fyrkanter, doppa svamparna var andra-tredje vecka. Alternativ till svampar är tubbandage från apoteket. Häng upp hängena i höjd med det begärliga eller sätt på bambukäppar och sätt ut i rabatterna.
  • Rå-Väck är en luktkudde som skyddar mot vilt. Rå-väck finns som pinnar och hängen och innehåller gödningsmedel och kryddor - biologiskt nedbrytningsbara och giftfria. Inga kemikalier! Luktkuddarna har en mycket svag doft som inte känns när de hänger ute. Sommar- och vinterkuddarna har olika dofter för att djuren inte skall vänja sig. Råväck kudden håller ca sex månader från det att plasten har tagits bort från kuddarna. Kuddarna luktar bäst som fuktiga, om det är torrt ute länge så vattna på kuddarna.
  • Sätt upp något vitt - rådjurens varningsflagg. En del sätter upp ett runt vitt plastfat, ett snyggare och roligare alternativ kan vara en getingsnurra (vindsnurra) med vita vingar som snurrar i vinden. Byt gärna plats då och då så att rådjuren inte vänjer sig.
Källor: Allt om Trädgård www.alltomtradgard.se, Rå-Väck www.ra-vack.com

Bild och text:  http://www.ekolifestyle.se/gronarum.html

2 kommentarer:

  1. fy faan va bra, ullen är juh redan uppe men nu går jag väll hänga upp massa nita grjer här å var. ullen är vit den jag har fått oxå! tack vännen! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst var det skönt att höra att din teori ska funka. Lycka till. Kram

      Radera